Over de vier initiatiefnemers

Elicio, Eneco, Limburg win(d)t en Luminus slaan de handen ineen om windpark Ventori te kunnen realiseren. Gezamenlijk is er al heel wat ervaring en expertise opgebouwd in windenergie. 

Elicio is een dochtermaatschappij van de groep Nethys. Elicio is ontstaan in 2014 uit de overname van de windenergieactiviteiten van het groenestroombedrijf Electrawinds. Elicio beschikt dan ook over ruime ervaring voor wat betreft het bouwen en exploiteren van windparken. Momenteel heeft het 136 onshore windturbines operationeel in België, Frankrijk en Servië wat overeenkomt met 274 MW. De exploitatie van deze windparken gebeurt eveneens door Elicio zelf.

Elicio is ook actief op het gebied van offshore wind in België. Als aandeelhouder in Otary NV heeft zij concessies toegekend gekregen voor de projecten Rentel en SeaMade. Deze hebben samen een vermogen van 796 MW. Elicio heeft ook een aandeel van 50% in het windpark Norther. Dit is het dichtste offshore windpark voor de Belgische kust en heeft een geïnstalleerd vermogen van 370MW.

Meer info op: www.elicio.be

Eneco is een duurzame energie-onderneming die zich richt op de productie en de levering van gas en elektriciteit uit hernieuwbare bronnen zoals zon en wind. Eneco is een toonaangevende speler in de levering en productie van hernieuwbare energie en een van de grootste spelers in de windsector met meer dan 1.000 MW hernieuwbare productiecapaciteit in België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Eneco is reeds sinds 2011 actief op de Belgische consumentenmarkt en heeft de ambitie om 100% duurzame energie te leveren die opgewekt is op Belgische bodem via 107 windturbines (onshore en offshore) en nu al meer dan 350.000zonnepanelen. Het bedrijf heeft ook een participatie in Norther en SeaMade, 2 grote offshore windparken voor de Belgische kust. In totaal levert Eneco België al groene stroom en gas aan meer dan 1 miljoen residentiële aansluitingen en 55.000 zakelijke aansluitingen.

Eneco biedt grote en betrouwbare investeringsopportuniteiten voor burgers en voor de lokale gemeenschap dankzij diverse investeringsprogramma’s dat het heeft lopen. Dit gaat van crowdfunding tot directe participatie via coöperatieven.
Eneco zet in op een Nieuwe – volledig duurzame – Wereld en gaat daarbij verder dan het opwekken en verdelen van duurzame stroom. Het bedrijf zet ook in op energie-efficiëntie via isolatieprojecten, zonnepanelen, energie-opslag, elektrische laadpalen en andere innovatieve producten en diensten. 

Eneco België werkt met meer dan 300 medewerkers en is gevestigd in Mechelen, Gent en Waver. 

Meer info op: www.eneco.be

Limburg win(d)t nv is opgericht door Aspiravi en de Limburgse investeringsmaatschappij LRM. Ze onderzoekt waar er in Limburg energieprojecten kunnen komen en realiseert die ook. Zo kan het aandeel van hernieuwbare energiebronnen blijven groeien. 

Vandaag exploiteert Limburg win(d)t nv 53 windturbines in de provincie Limburg en produceert zo groene stroom voor bijna 70.000 gezinnen. Dankzij de hernieuwbare energieprojecten van Limburg win(d)t wordt een jaarlijkse CO₂-uitstoot van 110.000 ton vermeden. 

Alle Limburgse gemeenten en steden zijn aandeelhouder van Limburg win(d)t nv via NUHMA, het Limburgs klimaatbedrijf. NUHMA werkt namens de Limburgse gemeenten aan duurzaamheid, energie en innovatie via gerichte participatie. Lees meer op www.limburgwindt.be.

Dankzij Limburg wind cv kunnen omwonenden mee investeren in en genieten van de opbrengsten van windenergie. Jaarlijks wordt er een mooi rendement voor hun investering verwacht. Midden 2021 telde Limburg wind cv bijna 7.200 coöperanten. Voor het werkjaar 2020 werd in juli 2021 een dividend van 3,75% aan de coöperanten uitgekeerd. Lees meer op www.limburgwind.be.

Coöperanten van Limburg wind cv kunnen lokaal geproduceerde, groene stroom aankopen aan een voordelig tarief bij Aspiravi Energy. Bovendien ondersteunt elke klant van Aspiravi Energy een sociaal project rond energie- en kansarmoede. 

Meer info op: www.aspiravi-energy.be 

Luminus produceert elektriciteit en levert energie en energiediensten. Zij zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. Ze spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.294 MW in augustus 2021 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België.

Luminus verkoopt elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 24%. Ze investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en blijven zich inzetten op hernieuwbare energie.

De meerderheid van de 2.100 medewerkers zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het negende jaar op rij maakt het bedrijf deel uit van de 73 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. Ze bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector.

Meer info op: www.luminus.be